REGISTER GRAB DRIVER

Pendapatan Grabcar 2020 Yang Perlu Anda Ketahui

Pendapatan Grabcar 2020 Yang Perlu Anda Ketahui

“Siapa Cakap Pemandu Grab Tak Boleh Pakai Honda, Tak Boleh Pakai iPhone?”

Rupanya Begini Caranya Pemandu Jana Pendapatan Grabcar

Semalam aku kena jumpa seseorang kat Mid Valley. Appointment aku pukul 6pm. Sure kalau aku drive, aku kena hadap jem😖. Stress wei bila hadap jem ni💆🏻‍♂💆🏻‍♂. So aku decide ambik Grab Car. Nak save, aku pun book JustGrab je. Fare: RM 17. Tak sempat aku nk kelip mata, terus dapat notification:

5 minutes
Your Grab driver is on the way
B****(Plate number) * Honda Jazz (Black)
Driver with 5 stars rating

Wah! Jarang aku dapat naik Grab kereta H. Rezeki hari ni. So, Jazz yang ditunggu2 pun tiba. Aku bukak pintu dan duduk seat belakang. Bila aku dah tutup pintu kereta. So, Driver Grab pun start perbualan dengan aku.

Pemandu Grab: Pergi Mid Valley ye Encik?

Aku: Yup.

Pemandu Grab: Maaf ye Encik. Boleh pakai seatbelt sebelum saya start the journey? Keselamatan penumpang keutamaan kami.

(Wah! Dah macam naik flight pulak ramah nye Grab Driver ni.Patutlah dapat 5 stars rating⭐⭐⭐⭐⭐..hahaha)

  • Umur dalam pertengahan 40an kot (aku agak je ni)
  • Dia pakai baju kemeja
  • Hand phone dia pun bukan calang2..Pakai iPhone!

Dalam hati aku cakap. Ni mesti kerja dalam bidang professional ni..Baru balik kerja kot.. Click!! Seat belt aku berbunyi. So, aku pun inform Grab Driver tu..

Aku: Orait, saya dah pakai tali pinggang.We ready to go!
.
Pemandu Grab: Baik Encik. Terima kasih😊

Bila kereta dah start bergerak, aku pun sambung balik berbual dengan Grab Driver tu tadi.

Aku: Baru balik kerja ke bro?
.
Pemandu Grab: Haah Encik.
.
Aku: I see..Office dekat mana?
.
Pemandu Grab: Kat belakang tempat pickup Encik ni je..
.
Aku: Oh ye ke? Patut lah laju you sampai..So, dah lama buat PART-TIME Grab?
.
Pemandu Grab: Ada lah 2 tahun Encik.
.
Aku: Saya ada dengar sebab government requirement, semua Grab Driver kena ada PSV, e-hailing permit, check PUSPAKOM semua. Betul ke?
.
Pemandu Grab: Haah Encik. Start bulan 10 tahun lepas.
.
Aku: So, you ambik semua tu lah ye? Sebab you cakap you dah buat Grab ni 2 tahun?
.
Pemandu Grab: Haah Encik. Saya kena ambik lesen PSV, insurance dan permit e-hailing and PUSPAKOM Encik.
.
Aku: So, ada effect tak rules ni kat Grab Driver?
.
Pemandu Grab: Ramai jugak yang drop sebab requirement ni.
.
Aku: I see..Erm..maaf bertanya. You kerja apa ye? Sebab pakai smart ni..hahaha
.
Pemandu Grab: Hahaha..Saya kerja office Encik. Tu kena pakai baju kemeja😅
.
Aku: Biasa pakai smart2 ni..Boss2..hahaha (aku cuba menduga jawatan Driver ni)
.
Pemandu Grab: Tak ada lah Encik..Saya Senior Executive dekat company e-commerce je..
.
Aku: Maaf nak bertanya lagi. You bawak Grab ni sebab apa? Nak tambah income ke? Sebab you dah ada kerja yang ada income tetap.
.
Pemandu Grab: Lebih kurang lah Encik. Buat bayar installment bulanan kereta, duit nak service kereta.
.
Aku: Oh! Betul jugak. Jazz ni kurang2 RM 700 sebulan tak lari ni nak bayar kat bank.
.
Pemandu Grab: Yesss..betul Encik. To be exact, saya bayar bulan2 Jazz ni RM 795. Setiap 2 bulan saya kena service Jazz ni. Sekali service RM 250.

(Aku pun start tekan calculator).
Installment Jazz setahun: RM 795 x 12 bulan = RM 9,540
Service: 6 kali x RM 250 =RM 1,500
Total: RM 11,040!!
.
Pergh..Pemandu Grab PART-TIME pun boleh buat RM 11,000 setahun?😮😮
.
Betul ke? Di sebabkan aku curious dengan kiraan aku ni. Aku pun tanya Driver Grab tu.

Aku: Ikut saya kira ni RM 11,040 jugak ni kalau nak cover duit bulanan bayar kereta and service kereta you ni. Boleh cover ngn buat Grab je ke? Tambang saya baru RM 17. Nak cecah RM 11,040 tu kena ada 649 jobs!😱😱
.
Pemandu Grab: Boleh Encik. Grab banyak bagi incentives. Lagi2 time peak hour..Macam time sekarang ni kan. Grab consider as MEGA PEAK TIME BOOSTER incentives. Setiap minit atas jalan dari saya pickup Encik sampailah drop-off akan dapat RM 0.60 seminit.
.
Aku: Macam mana tu?
.
Pemandu Grab: Macam ni..

“Kata kan perjalanan kita ni makan masa 50 minit..So, based on incentives tadi. RM 0.60 x 50 minit. So, saya dapat RM30 untuk trip ni Encik”.

Aku: Eh, tapi saya bayar RM 17 je untuk tambang. Lagi RM13 tu datang dari mana?
.
Pemandu Grab: Grab akan top up Encik.
.
Aku: Owh..ye ke!?
.
Pemandu Grab: Haah, Grab nak galakkan Driver drive time peak hour ni Encik. Tu yang dia bagi incentive. So, biasa saya akan buat 3 trip sehari time Mega Peak and Ultra Peak hour je.
• 1 trip pagi masa pergi kerja
• 1 trip petang masa balik kerja.
• 1 trip malam sebelum pukul 8pm.
• Isnin sampai Jumaat

 

So, kalau roughly calculation:
.
3 trips x RM 30 x 5 hari x 4 minggu = RM 1,800.
.
Kalau setahun? Encik kali lah dengan 12 bulan..

‘(aku tekan calculator)’

Aku: Wow! RM 21,600!!
.
Pemandu Grab: Oh lupa pulak. Grab amik komisyen 20% – 25% Encik.
.
(Aku tekan calculator lagi. RM 21,600x 0.75 = RM 16,200)
.
Aku: Kalau Grab ambik 25% pun…You still untung RM 5,160 (RM16,200 – RM 11,040). Bulan2 ada extra RM430..Patut lah boleh pakai iPhone…hahahaha😂😂

Hari ini ramai antara kita berusaha melakukan pelbagai pekerjaan dalam satu tempoh masa tertentu. Tidak kira golongan lelaki mahupun wanita, semua berlumba – lumba membuat kerja separuh masa untuk menampung kos perbelanjaan yang semakin

meningkat. Bagi yang berkeluarga, mereka bekerja siang dan malam untuk mencari pendapatan lebih untuk menampung keperluan dan kehendak keluarga. Tidak kurang juga individu yang masih bujang atau pelajar yang suka mengembara, membeli – belah dan

bersuka – ria. Mereka sanggup melakukan dua hingga tiga pekerjaan bagi mendapatkan pendapatan yang lumayan untuk memenuhi kehendak masing – masing.

Kenapa mahu mencari pekerjaan yang sukar sedangkan anda boleh lakukan kerja yang lebih mudah dan fleksibel. Anda mempunyai lesen memandu? Mempunyai kereta? Apakata anda?

Sebenarnya Grab juga boleh jadi sumber untuk korang tambah simpanan. Takde la korang bergantung kat gaji kerja hakiki korang semata-mata.

Semua ni, tak mustahil untuk korang capai selagi korang berdisiplin dan sentiasa dapat capai target yang korang tetapkan setiap bulan tu.

Boleh tengok kiraan kasar supaya korang lebih mudah faham:

Komisyen Grab = 25%

Kos minyak & Tol = 25%

Kos selenggara kereta = 10%

Jumlah Untung Bersih = 40%

Kita ambil satu contoh. Katakan, korang target nak dapatkan RM150 (untung) dalam 1 hari.

Jadi, kiraan korang akan jadi macam ni:

Komisyen Grab (25%) = RM37.50

Kos minyak & tol (25%) = RM37.50

Kos penyelenggaraan (10%) = RM15.00

Untung bersih yang korang dapat (40%) = RM60

Nampak tak? Sambil jalan-jalan pick up orang, korang boleh dapat RM60 sehari. Dah la korang tak payah berpanas terik, atau kena layan kepala beku sebab duduk dalam pejabat tu.

Dengan jumlah pendapatan ni, korang boleh pilih sama ada nak jadikan sebagai sumber untuk tampung kos harian, atau sumber tabungan.

Yang penting, pastikan korang asingkan duit gaji dengan pendapatan Grab. Baru korang boleh uruskan duit korang tu secara efektif.


TESTIMONI PENDAPATAN PEMANDU GRAB

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares