Had usia kenderaan bagi e-hailing dinaikkan kepada 15 tahun

Anthony Loke berkata kerajaan membenarkan kenderaan yang berusia lebih 10 tahun, namun masih belum mencapai tempoh 15 tahun untuk kembali beroperasi. – Gambar hiasan

Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) memutuskan had usia penggunaan kenderaan bagi teksi dan e-hailing dilanjutkan sehingga 15 tahun bermula hari ini.

APAD berkata, lanjutan had usia itu dibuat selari dengan hasrat Kementerian Pengangkutan mahu menambah baik sistem pengangkutan awam negara.

Menurutnya, had baharu usia teksi dan e-hailing itu terpakai bagi kedua-dua kelas kenderaan e-hailing di Sabah, Sarawak dan Labuan.

“Bagaimanapun, ada tiga syarat perlu dipatuhi iaitu perlanjutan terpakai bagi kenderaan dalam kelas lesen teksi dan e-hailing yang mencapai had usia maksimum dalam tempoh bermula 1 Januari 2023.

“Selain itu, semua kenderaan yang akan diberi kelulusan perlu mematuhi dan melepasi semua syarat pemeriksaan berkala wajib Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (PUSPAKOM).

“Dalam pada itu, syarat lain termasuk mematuhi syarat operasi yang ditetapkan bagi memastikan tahap keselamatan kenderaan, keselesaan pengguna dan imej industri ini terjamin,” katanya tadi.

Katanya, APAD berharap peserta industri teksi dan e-hailing dapat meningkatkan mutu perkhidmatan yang mampu dijadikan mod pilihan rakyat yang diyakini dan berkualiti.

Jelasnya lagi, sebarang pertanyaan lanjut mengenai syarat perlanjutan had usia ini boleh didapati di laman portal rasmi APAD iaitu www.apad.gov.my atau hadir terus ke pejabat APAD yang berhampiran.

Sebelum ini, had usia bagi penggunaan kenderaan teksi dan e-hailing ditetapkan sehingga 10 tahun.

Credit To: MOHD. HUSNI MOHD. NOOR 3 April 2023, 11:59 am -Kosmo

Maklumat Lanjut mengenai Kenderaan E-Hailing 2023