Ujian Teori Lesen PSV Dimansuhkan

Pengambilan Lesen Vokasional PSV dan GDL hanya perlu menduduki dan melengkapkan kelas teori sebelum Lesen PSV dikeluarkan. – Gambar fail

Menteri Pengangkutan Malaysia, Anthony Loke, telah mengumumkan bahawa individu yang ingin memperoleh lesen PSV untuk menjadi pemandu teksi atau e-hailing tidak lagi perlu mengambil ujian teori. Ini bermakna, ujian teori untuk pengambilan Lesen Vokasional bagi kategori Lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) dan Lesen Kenderaan Barangan (GDL) akan dimansuhkan. Keputusan ini diambil untuk memudahkan proses pengambilan lesen dan mempercepatkan proses pendaftaran pemandu teksi dan e-hailing.

Menurut Menteri Pengangkutan, keputusan ini diambil selepas mendengar maklum balas daripada pihak industri dan juga rakyat Malaysia. Beliau juga menyatakan bahawa pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan memperkenalkan satu sistem latihan yang lebih efektif bagi memastikan pemandu teksi dan e-hailing mempunyai pengetahuan yang mencukupi sebelum memandu. Keputusan ini diharapkan dapat memudahkan proses pengambilan lesen dan mempercepatkan proses pendaftaran pemandu teksi dan e-hailing di Malaysia.

Keputusan untuk memansuhkan ujian teori untuk Lesen PSV telah menjadi berita baik bagi pemandu teksi dan e-hailing di Malaysia. Dengan penghapusan Ujian Teori Lesen PSV ini, proses pengambilan lesen PSV akan menjadi lebih mudah dan cepat.

Pemansuhan ujian teori bagi pengambilan Lesen Vokasional untuk kenderaan perkhidmatan awam (PSV) dan kenderaan barangan (GDL) berkuat kuasa serta-merta.

Maklumat Lanjut mengenai Lesen PSV Grab